nedelja, 18. marec 2012

Dolgoročni projekt Tisa (urbani yamadori)

Tako kot vsako pomlad sem tudi to pomlad pomagal dediju Janezu pri spomladanskemu urejanju njegovega vrta. Toda danes je bilo to urejanje vrta še prav posebej prijetno. Dedi Janez je namreč dovolil, da se lahko lotim priprave za izkop Tise, ki na vrtu raste kdo ve koliko let. 


In tako sem se Tise, mrcine,  ki si jo ogledujem že nekaj let, danes počasi lotil. Najprej sem izbral osnovno linijo in si naredil operativni načrt, potem sem postopoma pričel odstranjevati odvečne, nepotrebne veje. Iz velikega grma se je počasi, z vsakim novim rezom, pričela kazati nova podoba. Zelo perspektivna podoba. Za piko na "I" sem pri odstranjevanju vej ugotovil, da sta dve veji prav uporabni za samostojno drevo in se odločil, da jih v tej fazi pustim na drevesu in poskusim z grebeničenjem iz enega drevesa dobiti tri. 


Eno, vsaj za moj kriterij vrhunsko drevo in dve srednje veliki, solidni drevesi.

Tisa (Taxus Baccata) za nov projekt 

Nebari

Tisa (Taxus Baccata) po prvem posegu

Ena izmed vej, ki bo postalo drevo

Plan za naprej je sledeč. Najprej spodbujanje novih brstov, ki bodo osnova za razvoj novih vej. Nato sledi priprava na izkop in selitev v prvo posodo. Potem bomo videli naprej.

Zgodbo in vizijo za to drevo sem si v glavi sestavil že v fazi upanja, da bo dedi Janez izrekel svoj "DA". To je bilo pred kakšnima dvema letoma in danes sem naredil prvi korak k realizaciji, ki je še zelo oddaljena.

Projekt bo dolgoročen, jaz pa komaj čakam.

četrtek, 8. marec 2012

Nenavadna Rešeljika (Yamadori)

Končno je prišel prvi Yamadori dan letošnje sezone. V zadnjih nekaj tednih smo iskali primerne materiale. Danes pa smo končno Janez, Matej, Tomaž in jaz našli celo skupni čas za „skok“ po nova drevesa. Vsi smo vsaj približno vedeli, katera drevesa bomo selili in po nekaj urah smo zadovoljni odhajali domov.

Moj prvi novi yamadori letošnje sezone je malce nenavaden, čuden, ampak iz nekega razloga je pritegnil moje pozornosti in zdaj je v mojem vrtu. Gre za staro in zelo utrujeno Rešeljiko (Prunus mahaleb), ki je skozi dolga leta občutila vse mogoče neusmiljeno ostre naravne vplive. Pa vendar je nekako še vedno živa, kljub temu, da se bori, kdo ve koliko let, za svoje preživetje.


Rešeljika (Prunus Mahaleb) - Yamadori

Življenjske brazgotine
Sedaj bo Rešeljika imela boljše življenjske pogoje in medtem ko bo nabirala nove moči, bom izkoristil ta čas za analiziranje, za načrtovanje in vem, da se bo prelevila v nenavadno brazgotinasto lepotico.

sreda, 7. marec 2012

Bukev in Gaber trio

Včeraj sem preživel odličen dan v še boljši družbi. Gorazd (v nadaljevanju Gogi), Tomaž in jaz smo delali na dveh drevesih. Tomaž in Gogi sta delala na Bukvi (Fagus Sylvatica), ki jo je Gogi dobil v zameno za oblikovanje spletne stani www.eba2012.si in logotipa EBA konvecije. 

Bukev (Fagus Sylvatica)  pred oblikovanjem

Bukev je prišla v paketu s Tomaževim tečajem in tako sta z Gogijem v dobrih osmih urah izdelala zelo prepričljivo drevo. Gogi se je  spoznal z več kot samo osnovami bonsajizma in upam, da je z rezultatom vsaj tako zadovoljen kot smo mi z njegovim delom.

Gogi med razmišljanjem

Tomaž pri delu

Gogi po razmišljanju

Bukev po prvem oblikovanju

Dan je seveda minil čisto prehitro, ampak zelo pozitivno. Prav posebno zadovoljstvo je ko vidiš kako  drevo, ki si ga prinesel iz narave in pripravil do faze prvega oblikovanja osreči nekoga drugega. Zelo všeč.

Med tem sem se jaz ukvarjal z Gabrom, ki je po dobrih dveh letih od izkopa, počasi pričel kazati orise končne podobe.


Gaber po oblikovanju
V tej fazi sem se pred vsem ukvarjal z pozicioniranjem primarnih in sekundarnih vej. žal je v predhodnjih fazah bilo storjenih nekaj napak, kot npr. prva leva veja je preveč ravna brez gibanja. Sedaj je predebela za krivljenje. Napaka ki je sedaj moteča, napaka, ki jo ne bom več ponovil, pred vsem pa poskusil odpraviti.


Napaka


V nadaljevanju pridejo na vrsto še podrobnosti, razvoj terciarnih vej, razvoj končne strukture in oblikovanje vrha. Smer v kateri se bo drevo razvijalo v prihodnje je danes z virtualno sliko najbolje povzel bonsajistični kolega Robert Steven iz Indonezije (slika spodaj desno).


Virtual razvoja by Robert Steven


Mislim, da ta virtual  na najbolj nazoren način prikaže kako pomembno je, da se pri listavcih natančno posvetimo izgradnji strukture vej. Razen vrha, ki je sedaj ostal daljši zaradi hitrejšega debeljenja, je Steven na virtualu uporabil vse primarne in sekundarne veje obstoječega stanja.  Kot izgleda so kar primerne, razen spodnje leve seveda.