nedelja, 9. maj 2010

Demonstracija - Enrico Savini

Enrico Savini je s svojim pomočniki na delavnici v MONS-u delal na izjemno dobrem izhodiščnem materialu, ki je zagotavljal dober končni rezultat. Kljub temu pa je tudi pri tem drevesu dodal nekaj podrobnosti, ki so dober rezultat naredile še boljši. 

05-2010 - Pinus Mugo pred oblikovanjem

05-2010 - Analiza in priprava na oblikovanje

En tak element oblikovanja je bil suhi les. Določen del drevesa je namreč imel suhi les že naravno oblikovan. Savini je ravno temu  elementu oblikovanja namenil veliko pozornost in suhi les, ki ga je obdelal je na koncu dejansko bil oblikovan do te mere, da ni bilo možno prepoznati kateri del je bil oblikovan ročno in kateri naravno.

05-2010 - Oblikovanje suhega lesa

05-2010 - Pozicioniranje krošnje

05-2010 - Končni rezultat po prvem oblikovanju

Drug pomemben element demonstracije, ki je izstopal je bilo posvečanje detajlom. Vsaka posamezna še tako majhna veja je bila zelo natančno ožičena in pozicionirana točno na svoje mesto. Rezultat je bil seveda temu primerno oblikovan vsak še tako majhen detajl celovite podobe.


Note to Myself: Dimenzija časa pri oblikovanju ni pomembna, pomembno je, da je vsak detajl drevesa dodelan do najmanjše podrobnosti.


Koristna informacija, ki jo je pri tej delavnici poudaril Savini, je bila med drugimi tudi ta, da je pustil velik, močan del veje, ki sicer ni bila potrebna pri oblikovanju končne podobe, na drevesu. Razlog, da te veje ni odrezal je ta, da bo veja še nekaj časa skrbela za boljši pretok energije in prehranjevanje vej, ki oblikujejo krošnjo. Sliši se zelo smiselno in logično pa vseeno sem sam v podobnih situacijah v pomanjkanju potrpežljivosti in preveliki želji po "končnem" izgledu takšne nepotrebne veje odrezal takoj.


Note to Myself: Oblikuj potrpežljivo, na dolgi rok in imej vedno v mislih življenjske potrebe drevesa, ki bodo na dolgi rok pomagale dosegati boljše rezultate.

Ni komentarjev: