nedelja, 9. oktober 2011

Vikend by "Hans Van Meer"

Ta vikend bi enostavno najlažje opisal kot idealen. Slovenski bonsaj klub je gostil mojstra Hans Van Meera iz Nizozemske, ki je najprej v soboto izvedel delavnico, v nedeljo pa demonstracijo. 


Hans Van Meer se je izkazal za odličnega mojstra bonsajizma in veliko, izjemno osebnost. Osebnost, ki ne prenaša samo znanja in izkušnje ampak ustvari odlično vzdušje, osebo ki v mojih očeh pooseblja smisel bonsajizma. Energija na delavnici je bila izjemna in delo v takšnem okolju, delo pod mentorstvom take velike osebnosti, delo v tako dobri družbi je bilo preprosto izjemno...Vse kar je potrebno za opis delavnice: "To je to". Dodatne besede niso potrebne.

Hans Van Meer








Na delavnici sem delal na vsaj zame precej zahtevnem izhodišču, ki je pod mentorstvom Hans Van Meera in pomočjo Tomaža Kovšce doživelo zelo obetavno preobrazbo. Absolutno korak naprej, zdaj sledi počitek, premislek, načrt, nato pa gremo korak naprej.

Juniperus - Pred oblikovanjem

Juniperus - Po oblikovanju
Drugi dan je Hans Van Meer demonstriral delo na zanimivem drevesu, kjer je bilo v ospredje postavljena dolgoročna strategija razvoja. Ni šlo za klasično demonstracijo kjer je primarni cilj show in prikaz čim boljšega končnega rezultata. 


Šlo je za demonstracijo dela kot ga mojster izvaja doma na svojih drevesih. V tej fazi je tako Nikov Bor (Pinus Mugo) doživel preobrazbo, ki precej jasno nakazuje končno podobo, a hkrati dopušča dovolj svobode za dokončanje vseh podrobnosti v naslednjih fazah razvoja in je dobra osnova za naslednje korake do končne oblike. Če sem se v teh letih kaj naučil je to to, da je takšen način sicer dolgotrajnejši, zahteva več potrpežljivosti, a se vedno obrestuje. 

Nikov Bor (Pinus Mugo) pred demonstracijo




Popolni vikend se je končal z obiskom Tomaža Kovšce, Tomaža Hafner in Hans Van Meera, ki si je med sproščenim klepetom ogledal in pokomentiral drevesa na mojem vrtu in to je dalo samo še kljukico na šumnik res popolnemu vikendu. 

Hans Van Meer in moja smreka

Zadovoljstvo in veselje

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Kako se spoprijemlješ z znano težavo Chamaecyparis pisifera 'Boulevard', da po določenem času začne rjaveti?