nedelja, 19. februar 2012

Gaber po dveh letih in treh posegih

Spomladi 2010 sem ta Gaber prenesel iz narave in takrat se je pričela njegova zgodba. Prvo leto je bil deležen pred vsem miru in oskrbe. Zraven primerne lege z zmerno količino sonca, dobrega prepustnega substrata in obilice gnojenja z organskim gnojilom, sem na tem drevesu prvič uporabil tudi Root Safe Bonsai Growth Stimulant, ki se je kot kaže kar dobro obnesel.

Gaber (Carpinus betulus) - 2010-03

Zaradi dobre kondicije drevesa sem se naslednjo pomlad odločil za dva posega hkrati. Prvo oblikovanje in presaditev v bonsaj posodo. Oblikovanje v prvi fazi je bilo pred vsem osredotočeno na odstranjevanje debelih vej in oblikovanje ran, ki so bile posledica odstranjevanja vej. Veje, ki so bile na drevesu so bile namreč predebele, brez pravega gibanja, primernega ožanja, naklon pod katerim so rastle iz debla je bil neustrezen, skratka bile so neprimerne, zato sem se odločil, da jih razvijem popolnoma na novo in ohranim samo deblo, ter vse mlade veje, ki so se razvile v prvem letu v posodi.

Po tem posegu se je Gaber ponovno dobro odzval z bujno rastjo, ki pa je bila vseeno manj intenzivna kot leto pred tem. Predvidevam, da je to bila predvsem posledica ponovnega presajanja v drugo posodo in posledično zmanjšane koreninske mase.

Ker je Gaber v jeseni kazal dovolj energije in dobro kondicijo sem ga pred nekaj dnevi, v okviru skupinske delavnice TORA, ponovno oblikoval. Tokrat je bil na vrsti izbor in pozicioniranje primarnih vej. Izbor vej sem do neke mere delal že med lansko rastno sezono. Nove veje ali poganjke, ki so bile na popolnoma neprimernih mestih sem takoj odstranil in tako so veje, ki so ostale na drevesu, dobile več energije in so se hitreje razvijale.


Gaber (Carpinus betulus) - 2012-02 pred oblikovanjem


Glede na to, da gre v tem primeru za precej klasični formalni oblikovni slog, ki sam po sebi nima zanimivih oblikovnih elementov oziroma posebnosti, ki so lahko nek osrednji oblikovni element, oziroma neka specifika, zanimivost, ki jo želimo v designu posebej izpostaviti, je pri oblikovanju toliko bolj pomembno, da je oblika takšnega drevesa idealizirana. 

V tem trenutku, pri trenutnem dosegu mojega znanja, to zame pomeni, da ima osnovno deblo ustrezno ožanje, da je izpostavljen najboljši pogled na nebari, da so veje ravno prav dinamične, da imajo ustrezno gibanje in ožanje, ter kvalitetno razvejanost in strukturo (ta seveda pride na vrsto v naslednjih fazah).

Gaber (Carpinus betulus) - 2012-02 po oblikovanju 

Po drugem oblikovanju se počasi kaže obris, a za nadaljevanje lahko trenutno naredim samo še kratko analizo posameznih elementov stanja, ki so dobre smernice za nadaljnji razvoj. 

Osnova primarnih vej je nastavljena. Veje so trenutno še pretanke, pramalo razvejane in v večini primerov prekratke. Več časa je cena novega razvoja vej. Ima pa takšen način razvoja bistveno prednost in sicer to, da jih lahko (z malo sreče) razvijemo točno tam kjer jih želimo, da jih lahko razvijamo postopoma, kar pomeni možnost dodajanja ustreznega gibanja in ožanja vsake posemezne veje.


Posoda je primerna, kot kaže bo ostala kar končna, spremenil pa se bo kot pod katerim bo drevo posajeno pri naslednjem presajanju. Nebari je prav tako soliden. Pri naslednjem presajanju ga bo potrebno bolje izpostaviti.


Vrh je trenutno previsok. Daljši je ostal zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da se bo na ta način vrh hitreje odebelil, saj je trenutno pretanek. Drugi pa ta, da bom natančno višino drevesa določil skladno z dolžino in debelino vej, ki prav tako še niso dokončno razvite.

In te zadeve bodo nekako smernice za nadaljnji razvoj. V nekaj letih zna biti prav prepričljivo majhno drevo.

Ni komentarjev: