sreda, 7. marec 2012

Bukev in Gaber trio

Včeraj sem preživel odličen dan v še boljši družbi. Gorazd (v nadaljevanju Gogi), Tomaž in jaz smo delali na dveh drevesih. Tomaž in Gogi sta delala na Bukvi (Fagus Sylvatica), ki jo je Gogi dobil v zameno za oblikovanje spletne stani www.eba2012.si in logotipa EBA konvecije. 

Bukev (Fagus Sylvatica)  pred oblikovanjem

Bukev je prišla v paketu s Tomaževim tečajem in tako sta z Gogijem v dobrih osmih urah izdelala zelo prepričljivo drevo. Gogi se je  spoznal z več kot samo osnovami bonsajizma in upam, da je z rezultatom vsaj tako zadovoljen kot smo mi z njegovim delom.

Gogi med razmišljanjem

Tomaž pri delu

Gogi po razmišljanju

Bukev po prvem oblikovanju

Dan je seveda minil čisto prehitro, ampak zelo pozitivno. Prav posebno zadovoljstvo je ko vidiš kako  drevo, ki si ga prinesel iz narave in pripravil do faze prvega oblikovanja osreči nekoga drugega. Zelo všeč.

Med tem sem se jaz ukvarjal z Gabrom, ki je po dobrih dveh letih od izkopa, počasi pričel kazati orise končne podobe.


Gaber po oblikovanju
V tej fazi sem se pred vsem ukvarjal z pozicioniranjem primarnih in sekundarnih vej. žal je v predhodnjih fazah bilo storjenih nekaj napak, kot npr. prva leva veja je preveč ravna brez gibanja. Sedaj je predebela za krivljenje. Napaka ki je sedaj moteča, napaka, ki jo ne bom več ponovil, pred vsem pa poskusil odpraviti.


Napaka


V nadaljevanju pridejo na vrsto še podrobnosti, razvoj terciarnih vej, razvoj končne strukture in oblikovanje vrha. Smer v kateri se bo drevo razvijalo v prihodnje je danes z virtualno sliko najbolje povzel bonsajistični kolega Robert Steven iz Indonezije (slika spodaj desno).


Virtual razvoja by Robert Steven


Mislim, da ta virtual  na najbolj nazoren način prikaže kako pomembno je, da se pri listavcih natančno posvetimo izgradnji strukture vej. Razen vrha, ki je sedaj ostal daljši zaradi hitrejšega debeljenja, je Steven na virtualu uporabil vse primarne in sekundarne veje obstoječega stanja.  Kot izgleda so kar primerne, razen spodnje leve seveda.

Ni komentarjev: