nedelja, 19. avgust 2012

Rešeljika - prvo oblikovanje in vizija

Rešeljika (Prunus mahaleb) je ena izmed bolj primernih avtohtonih vrst za razvoj bonsaja saj ima izjemne lastnosti, ki so v bonsajizmu zelo cenjene. Rešeljike v naravi so zelo raznolike, debla imajo običajno veliko gibanja in zanimive dele mrtvega lesa zato ponujajo veliko različnih možnosti oblikovanja. Skorja je groba, listi so relativno majhni in ob vsem tem imajo Rešeljike spomladi lepe bele cvetove, ki so nekakšno nežno nasprotje grobe podobe drevesa. 

Zgodba te Rešeljike se je pričela lansko pomlad, ko sem jo iz narave uspel presaditi z solidno veliko koreninsko grudo. Po enem letu mirovanja v trening posodi je drevo pokazalo veliko moči in zdravja zato sem se odločil za prvo oblikovanje. Cilj prvega oblikovanja je bila selekcija vej in osnovna postavitev primarnih vej.

Prunus Mahaleb 01-2011

Prunus Mahaleb 06-2012
Nekaj ​​mesecev po prvem oblikovanju je drevo močno odgnalo zato je bilo potrebno odstraniti celotno žico. Ker je bilo očitno, da je drevo zelo zdravo in polno energije sem ga v celoti razlistil in ponovno ožičil. Razlistenje ima kar nekaj prednosti. Struktura vej je brez listov veliko bolj vidna, kar omogoča lažje oblikovanje in bolj natančno žičenje. Največja prednost pa je ta, da drevo po razlistenju razvije nove liste in nove kratke veje, kar omogoča dve razvojni fazi v eni sezoni. V relativno kratkem času je tako možno razviti primarno in sekundarno strukturo vej. 

Na žalost sem pri ponovnem žičenju bil precej nespreten in v celoti odlomil glavno desno vejo. Veja se je odlomila ker sem ožičil samo sekundarne veje, osnovno, primarno vejo pa nisem ožičil ker sem jo nameraval pozicionirati z tehniko napenjanj in jo na ta način približati deblu. Ker osnovna veja ni bila v celoti ožičena in posledično ni imela dodatne opore na deblu se je, ob napenjanju v točki stika z deblom, v celoti odlomila. Lekcija osvojena, veja odlomljena. Nikoli več ne bom uporabljal tehnike napenjanja brez dodatne opore žice na celotni veji.

Prunus Mahaleb 07-2012 - nekaj tednov po razlistenju

Rešeljika se je tudi po razlistenju lepo odzvala in v nekaj tednih so odgnali novi listi, ter sekundarne veje. Z izjemo odlomljene veje sem z rezultatom te razvojne faze zelo zadovoljen. Zdaj je čas, da drevo počiva, da si opomore od vseh posegov in si nabere moči. Vejo, ki se je odlomila bo potrebno nadomestiti z novo, ki bo zrasla v nekaj letih. V tem času bom delal na nadaljnjem razvoju, ki bo šel v smeri kot je prikazano na zadnji sliki.

Trenutno stanje in razvojna vizija

Ni komentarjev: