ponedeljek, 3. junij 2013

Mednarodna razstava v Halleinu

Ta vikend je bila v Halleinu (Avstrija) mednarodna razstava bonsajev, na kateri smo rastavljali tudi člani Slovenskega bonsaj kluba. Za ta namen sem prejšnji teden pripravil svoj Brin (Juniperus procumbens Nana), ki je pred razstavo v nekaj iteracijah bil deležen podrobnega urejanja.

Brin kaskada po urejanju

Lep občutek je ko vidiš rezultat dela in spoznaš kako se je drevo razvilo in kako se v tem istem obdobju tudi sam razvijaš in učiš. Ko pogledam nazaj, ko pogledam stare slike in vidim kje sva začela, se spomnim vseh lekcij, ki sem jih bil v tem obdobju deležen in zgodba se počasi a zanesljivo sestavlja. 

Začetno izhodišče 2009

Razstava je bila dobro organizirana in v zelo prijetnem ambientu. Žal je edina stvar, ki je ni mogoče nadzorovati, narava, prekrižala načrte organizatorjem, ki je moral dogodek končati prej kot načrtovano. Močan dež je v zadnjih dneh v Salzburgu in okolici neusmiljeno padal in povzročil velike poplave. Tako je deroča voda v hitro naraščujoči reki prekinila res lepo in prijetno razstavo. V nedeljo zjutraj smo tako morali hitro pospraviti reči, organizator pa evakuirati stavbo. Resnično upam, da ta neljubi zaplet ne bo organizatorjem in prebivalcem prijetnega mesteca povzročil preveliko škodo.

Kljub predčasni preknitvi je bila razstava prijetna in prvi dan zelo dobro obiskana. Razstavljena je bila lepa zbirka bonsajev, ločeno je bilo razstavljenih nekaj spremljevalnih rastlin in precej dobrih suiseki-jev. V spremljevalnem programu so se odvijala predavanja, Andrea Melloni je naredili dobro, a zelo kratko demonstracijo. Seveda ni manjkal tudi prodajni del, ki je bil presenetljivo velik. Če na kratko povzamem je bilo do prekinitve celotno vzdušje v stari zradbi, ki je bila v preteklosti skladišče soli, izjemno prijetno.

Za konec še vidik SBK. Trije člani Slovenskega bonsaj kluba smo razstavili tri drevesa, nekateri člani so si prišli razstavo ogledati, in če vreme ne bi prekiilo dogodka na tak nepričakovan način, bi rekel, da smo se imeli odlično. Upam, da bo poplava čim prej pozabljena in bodo na razstavo ostali samo še lepi spomini.


Odličen Brin Tomaža Kovšce

 Mogočen Brin Nika Rozmana

Junperus - Roland Petek

Juniperus Chinesis - Clemens Marso

Cedrus - Hikari Bonsai School

Larix Decidua - Wolfgang Putz

Picea Abies - Andreas Holzer

Zelkova Nire - Heinz LeitnerPrunus Mahaleb - Karl Thier

Larix Decidua - Hans Weh

Ulmus Parvifolia - Jurg Stahell

Pinus Sylvestris - Georg Franer

Pinus Parviflora - Reinhard Plabst

Tilia Cordata - Karl Thier

Crataegus - Sepp Hofer

Quercus Cerris - Karl Thier

Carpinus Betulus - Jurg Stahell

Shohin composition - Bonsaiclub Brixen

Acer Buergerianim - Gerda Ramoser

Pinus Mugo - Helmut Bachmann

Quercus Cerris - Hermann Hagmann

Juniperus Chinesis - Hikari Bonsai School

Na poti domov smo se ustavili še v Bonsai Muzeju, ki se nahaja v okolici Seeboden-a in vse kar lahko rečem po prvem obisku je, da toplo priporočam obisk in da se bom zagotovo še kdaj vrnil.

Ni komentarjev: