nedelja, 23. junij 2013

Progetto Futuro

Z Vidom sva preživela dva izjemno pozitivna in poučna dneva z Enricom Savini v njegovi šoli Progetto Futuro v bližini Bologne. Bilo je izjemno dobro, zabavno, a cel čas delovno intenzivno. Domov sva odnesla kar nekaj novih izkušenj in seveda novo znanje.

Ko sva v petek zjutraj prispela sva si najprej ogledala Enricov vrt v katerem je kar nekaj izjemnih mojstrovin in več krat nagrajenih dreves, ki so del resnično izjemne zbirke. Seveda ne manjka tudi dreves v zgodnjih fazah razvoja med katerimi je večino takšnih z izjemnim potencialom in nedvomno je med njimi nekaj bodočih mojstrovin.








Po hitrem ogledu vrta smo se takoj lotili dela. Vid je delal na izjemnem Planinskem boru (Pinus Mugo). Mogočno drevo z izjemnim potencialom. Drevo je bilo v preteklosti že pripravljeno za naslednje oblikovanje in zdaj je napočil čas za nadaljevanje razvoja v smeri končne podobe. Prvi dan je minil rekordno hitro.

Vid pri delu na vrhunskem Planinskem boru

Enrico Savini

Odličen bor v zaključni fazi dela

Drugi dan se nama je pridružilo nekaj dodatnih študentov. V studio je prišel tudi Tommaso Triossi, ki nam je vsem pomagal in navdušil z izjemnim znanjem.


Tommaso Triossi pri delu z študentom PF
Pozitivno ustvarjalno vzdušje v studio

Jaz sem oba dni delal na svojem brinu. Cilj je bil izboljšati strukturo vej, oblikovati podrobnejšo, dinamično podobo in odpraviti pomanjkljivosti prve leve veje. Glavi problem prve leve veje je bila struktura in izgled veje iz stran, kjer je celotna oblika delovala zelo neprepričljivo.


Brin pred oblikovanjem


Štiri veje, ki so se poslovile zaradi izboljšanja strukture
Brin po oblkovanju

Z rezultatom dela sem zadovoljen in mislim, da je razvoj drevesa kar obetaven, zato se že veselim naslednjih korakih. V nadaljevanju razvoja bom največ pozornosti posvetil podrobnejši definiciji krošnje in razvoju prve leve veje, ki je sedaj glede na krošnjo precej nerazvita. Vid je prav tako, dal dobro idejo za izboljšanje suhega lesa, ki jo bom v kratkem realiziral. Med tem pa bom iskal novo posodo, ki bo zamenjala obstoječo.

Celotna izkušnja je bila res super, pozitivna, kreativna, ustvarjalna in seveda poučna. V bistvu ravno prava kombinacija trdega dela, entuzijazma in zabave.



2 komentarja:

Helena pravi ...

Lepa :)

Comprar herramientas bonsai pravi ...

un estudio impresionante. Muy buenos árboles, de gran calidad.