ponedeljek, 10. maj 2010

Demonstracija - Marek Gajda II

V okviru programa 4. Mednarodne razstave SBK, so svoje znanje in tehnike demonstrirali izjemni mojstri. Osebno me je najbolj navdušil Marek Gajda iz Poljske, ki je prikazal ogromno znanja, demonstriral kar nekaj zahtevnih tehnik in vse to zaokrožil s pravo mero tradicionalizma, zato mu upravičeno lahko rečemo, da je mojster bonsajizma.


Drevo na katerem je delal mojster Gajda je bil precej nezanimivo, brez kakšnega posebnega gibanja, krošnja je bila precej oddaljena od spodnjega dela drevesa, deblo precej debelo in posledično težavno za ukrivljanje. 


05-2010 - Brin pred oblikovanjem


Vse te napake je odpravil z tehniko cepljenja debla, ki je omogočala, da je lahko osnovno deblo ekstremno ukrivil proti spodnjemu delu drevesa. Cepljenje debla je izvajal postopno na ta način, da je na cepljenemu deblu postopoma raztegoval oba dela in tako preprečil, da se žive vene na deblu niso prekinile. 


Pri krivljenju je bilo slišati kar nekaj močnih hrskov in kljub temu, da je mojster zagotavljal in tudi argumentiral, da to za drevo ni bilo pogubno, sam nisem prepričan ali je ta poseg drevo preživelo. 


05-2010 - Cepljenje debla

05-2010 - Cepljenje debla

05-2010 - Cepljenje debla


Po besedah mojstra Gajde, je pri takšni tehniki ključnega pomena to, da se deblo krivi v smeri, ki onemogoča, da bi počila skorja debla, ki prehranjuje veje. Deblo torej krivimo tako, da so žive vene, oz. lubje na notranji strani krivine. 


05-2010 - Marek Gajda (levo) in njegov asistent


05-2010 - Brin po oblikovanju


Note to Myself: Če ima drevo slabosti, pomanjkljivosti, napake,...jih odpravi, skrij, ali spremeni v prednost oziroma oblikovni element.

Ni komentarjev: