ponedeljek, 4. oktober 2010

Šola Progetto Futuro - 1 epizoda

Dolgo pričakovan vikend prvega šolanja v slovenski podružnic priznane šole Progetto Futuro se je končno zgodil. Pričakovanja so bila velika, želja po znanju in novih izkušnjah je bila potešena, a hkrati se je odprlo nešteto novih vprašanj na katera bo v naslednjih obdobjih potrebno poiskati odgovore.

Ivo Saporiti in Mauro Fregara sta izpolnila vsa moja pričakovanja, odlična družba ostalih ljubiteljev bonsaizma pa je dala samo še piko na "I" zares odličnemu vikendu.

Način dela, ki bazira na principu skupinskega "brainstorminga" vsakega drevesa, en dan delaš, en dan opazuješ delo drugih, se je izkazal za zelo dobrega. Če sam ne delaš in spremljaš delo drugih odneseš celo več.

Glava je polna...gibanje, proporci, tehnike, pravilno žičenje, specifike posameznih vrst, zanimive točke na drevesu, karakter drevesa, različne opcije oblikovanja, osebna nota, postopen pristop k delu, korenine, živa vena,....čik pavza...trenutno je čas ko je treba to prvo seanso šole še osebno analizirati, si vzeti čas, zadeve povzeti, prežvečiti vse informacije, si urediti misli, zastaviti čim več vprašanj in poiskati odgovore, mogoče tudi kaj izpljuniti...na koncu sestaviti glavne zaključke...potem pa naprej.

Brin na katerem sem delal je s pomočjo celotne skupine pokazal čisto nove, včasih presenetljive podobe in je na dobri poti do dobrega bonsaja. Spomladi bo na novi delavnici dobil še podrobno oblikovano krošnjo, obdelan suhi les.... 


09-2010 - Brin pred prvim obklikovanjem
09-2010 - Brin po prvem oblikovanju



Žal sem med delom in spremljanjem dela ostalih, čisto pozabil na fotoaparat zato namesto lastnih slik pripenjam nekaj povezav na forume ostalih udeležencev, kjer je nekaj dobrih utrinkov iz prve epizode šole.

Raje - Šola 1.dan
- Veliko v malem - Futuro

Marca nadaljujejmo...do takrat bo v glavi upam kak nov "folder".

Ni komentarjev: