petek, 17. februar 2012

Naj se igre pričnejo, sezona 2012 je tukaj

Atelje za umetnost in filozofijo bonsajev TORA je letos zaradi prostorske pridobitve, svoja vrata odprl bolj zgodaj kot običajno in tako smo pred nekaj tedni pričeli s skupinskim delom na drevesih. Meni osebno je delo v skupini izjemno všeč. Razlogov za to je več, pred vsem je izmenjava mnenj, različnih pogledov in posvetovanje glede možnih oblikovnih možnosti, razvojnih korakov in vizij bistveno bolj raznolika.  Odneseš več, dobiš širino in vidike na katere sam ne pomisliš.

Na prvih treh delavnicah sem delal na navadnem brinu iz drevesnice, ki sem ga kupil izključno za vajo, nabiranje izkušenj in treniranje žičenja. Brin je popolnoma navaden začetniški material, ki je že v začetku nakazal svojo osnovno oblikovno smer, ki je prav klicala po slogu kaskada.


Brin (Juniperus chinensis) - pred oblikovanjem

Linija debla je  nakazovala precej dobro možnost za oblikovanje v slogu kaskade, zato je bilo v naslednjem koraku pomembno, da se ta linija debla čim bolje povdari, da pridobi zanimivo gibanje, ki bo v celoti skladno in bo opazovalca tekoče vodila po drevesu od vrha navzdol.


Obstoječa linija debla je bila ravna in nezanimiva zato smo temu elementu namenili precej časa in energije. Porabljen čas se je obrestoval, saj je brin dobil prav zanimivo gibanje v zgornjem delu krošnje, ki se nato tekoče nadaljuje v podobnem ritmu navzdol.

Podrobnejši pogled na linijo debla pred oblikovanjem

Osnovna linija debla po oblikovanju

Po tem, ko je bila osnova zastavljena, je bil na vrsti izbor vej za oblikovanje krošnje, žičenje vseh vej in pozicioniranje ogrodja, oziroma osnovne oblike krošnje. Matej hvala za pomoč pri žičenju :)

Brin po prvem oblikovanju

Po dokončanju te faze oblikovanja smo rezultat skupinsko pregledali in skozi diskusijo smo prišli do zaključka, da je potrebno narediti nekaj manjših korekcij in eno večjo, ki je vsaj po mojem mnenju naredila bistveno razliko. Ravno takšne stvari so vsaj zame dodana vrednost skupinskega dela, različna mnenja, različni pogledi in ideje so recept za boljši rezultat in poglobljeno znanje. Seveda se tudi bistvene spremembe nisem spomnil sam:)

Brin po par manjših in eni večji korekciji

V tej fazi se pri tej vrsti brina krošnja še ne da oblikovati prepričljivo, vendar je osnova za razvoj nastavljena. Sedaj si bo brin malo odpočil, nabral novih moči, nato pa sledi intenzivno goščenje krošnje in delo na podrobnostih krošnje, suhem lesu,...

Ni komentarjev: