sreda, 09. februar 2011

Dan kulture by Tora

Včeraj je dan kulture minil na malo drugačen način. V okviru Tore smo namreč imeli tečaj kjer smo Jože, Miha, Jan in jaz, pod nadzorom Tomaža in Rajeta, vsak delali na svojih drevesih...meni zelo všečen način preživljanja dneva kulture. 

Družba je bila kot vedno odlična, atmosfera kot se spodobi in tako smo hitro vsi not padli, se učili, nabirali izkušnje in ustvarjali. 

Tora z okolico

Za razliko od prejšnjih delavnic smo tokrat vsi delali na listavcih, ki zahtevajo drugačen pristop kot iglavci..rezultat po prvem oblikovanju še ni viden, potrebno je delati po korakih in vzeti v zakup, da po prvem oblikovanju želena oblika drevesa ne bo vidna s prostim očesom…videti je treba vizijo drevesa, poznati značilnosti in sledit korakom do končne oblike… »watch and learn« na malo drugačen način. 

Delal sem na Navadnem Gabru (Carpinus Betulus), ki sem ga preselil iz narave…klasični yamadori, ki imajo svoj čar, potencial ampak tudi svoje muhe, pomanjkljivost in »napake«. 


Carpinus Betulus Yamadori - 03-2010


Osnovna dilema na začetku je bila ali izbrati smer oblike s samo enim dominantnim deblom ali ohraniti dva, če delati na enem, na katerem…po dobri debati vseh udeležencev je padla odločitev,…začnem s spodnjim desnim delom drevesa in se nato odločim naprej…hitro je postalo jasno, da ostaneta oba debla. 


Gaber - pred oblikovanjem

Čas je ponovno prehitro minil, delo še ni zaključeno, ampak vmesni rezultat je viden. V naslednjih dneh bom dokončal delo na suhem lesu, dodelal ožanje debla pod vrhom drevesa, oblikoval levo problematično korenino, dodelal nebari in morda še kakšen detajl.

Gaber - po oblikovanju

Navadni Gaber (Carpinus Betulus)


V naslednjih korakih je najbolj pomembno razviti prvo levo vejo v bolj dominantno, doseči ravnovesje med levim in desnim delom.

Naslednja zadeva je seveda razvejanost krošnje, ki pri gabrih ni tako problematična in se jo da doseči relativno hitro in enostavno, tretja zadeva je nebari na zadnjem delu drevesa, četrta zadeva je…., peta zadeva je…., šestinpetdeseta zadeva je…počasi in kulturno je moto dneva. 


Začetek zgodbe o tem drevesu je na voljo tukaj.

Ni komentarjev: