ponedeljek, 07. november 2011

Progetto Futuro in Enrico Savini

Ta vikend sem preživel v šoli Progetto Futuro, kjer smo učenci drugega letnika dva dni delali in se učili pod mentorstvom Enrica Savini in njegovega asistenta Tommasa Triossi. Osrednja tema so bili bori in po zanimivem teoretičnem delu smo nadaljevali z praktičnim delom na svoji drevesih. 

Zanimiv teoretični del
Informacij in praktičnih nasvetov je bilo tokrat izjemno veliko in nekako moram vso to novo znanje prvo prežvečiti in popredalčkati. V vsakem primeru pa se je samo potrdilo pravilo, da ko misliš, da nekaj malega znaš, hitro ugotoviš, da je to tako zelo malo, da je to en tak majhen, mini delček, ki ga bo treba še dolgo nadgrajevati, izpopolnjevati in pred vsem zavzeto delati.Delal sem na boru vrste Pinus Mugo, ki je doživel svojo prvo oblikovanje. V tej fazi je bilo drevo oblikovano samo do stopnje kjer je nakazana osnovna oblika, prva ideja, ki še vedno dopušča možnost kakšnih manjših sprememb. Smernica oblike in slog drevesa pa je sedaj jasen, polkaskada z majhno kompaktno krošnjo in veliko dominantnega suhega lesa. 

Pinus Mugo pred oblikovanjem


Enrico Savini in njegove "magične roke"

Nekaj vej, ki jih v  končni obliki ne bo več je na drevesu ostalo kot pomoč za črpanje energije, drevo je oblikovano do stopnje, ki je varna za preživetje in zdravje drevesa. Naslednja leta sledijo nadaljnji razvojni koraki, suhi les, razvoj sekundarnih vej, podrobnejša definicija krošnje, postopna menjava substrata in tako naprej...

Pinus Mugo po prvem oblikovanju

Za zaključek pa še nekaj slik dreves ostalih udeležencev, ki so že v bolj zrelih razvojnih fazah in so doživele izjemne preobrazbe.

Pinus Mugo prej (Nik Rozman)
Pinus Mugo potem (Nik Rozman)
Bor na skali po oblikovanju (Blaž Jemec)

Bor by Rajko Podgornik Reš prej
Bor by Rajko Podgornik Reš potem

Dobro je bilo...

Ni komentarjev: