nedelja, 26. februar 2012

Progetto Futuro in Enrico Savini

Vikend je bil ponovno v znamenju šole Progetto Futuro. Tematika je bila tokrat "mrtvi les", ki je prav gotovo šibka točka mnogih bonsajev. Mrtvi les je iz nekega razloga oblikovni element za katerega veliko krat slišim: "No edino mrtvi les še ni dokončan". Nekako se temu elementu posveča manj pozornosti kot ostalim oblikovnim elementom.




Kakršni koli so razlogi za to, v bistvu sploh ni pomembno, pomembno je, da  sem ta vikend spoznal kako zelo široko, zahtevno in pomembno je oblikovanje "mrtvega lesa", če želimo izdelati res prepričljiv in kakovosten bonsaj. 

Oblikovanje mrtvega lesa je kot večino stvari v bonsajizmu seveda specifično za vsako drevesno vrsto, prilagaja se oblikovnemu slogu in naravnim značilnostim drevesa. Uporabljajo se mnoge različne tehnike, od ročnega dela, do uporabe brusilnih, vrtalnih in še kakšnih strojev, do posebnih trikov, ki pospešijo učinke, ki jih bi drugače dosegla narava skozi neko daljše obdobje. 


Enrico Savini

Učno delavnico je tudi tokrat vodil Enrico Savini,  pomagal pa mu je Tommaso Triossi. Znanja torej prav gotovo ni manjkalo, volje do učenja še manj, družba je bila kot vedno odlična, drevesa dobra. Vsi pogoji za zabavno in uspešno delo so torej bili izpolnjeni.


Vid, Enrico in Modri



Skupinsko delo

Tomaž pri delu na Brinu

Tomaž pri delu na Tisi


Blaž pri čiščenju žive vene na Brinu

Marija 

Nik in njegova Tisa

Tommaso in Vid

Janez pri delu na njegovem odličnem Boru

Matej v polni koncentraciji

Enrico Savini pri žganju lesa

Dva dni smo delali, črpali znanje, nabirali praktične izkušnje pod mentorstvom obeh inštruktorjev in na koncu je nastalo kar nekaj perspektivnih oblikovnih rešitev.

Matejeva mojstrovina (žal pri slikanju še neposušena)

Detajl na Janezovem Boru

Nikov izdelek

Tomaževa Tisa

Jaz sem tokrat delal na Boru vrste Pinus Mugo, ki je imel tako kot večina preostalih dreves na delavnici, popolnoma neobdelane ravne veje. Po dveh dnevih dela na drevesu je napredek zelo zadovoljiv, a še vedno bo narava skozi čas dodala tisto končno piko na i. Torej "mrtvi les" tudi tokrat še ni čisto dokončan.

Suhe veje na Boru pred delavnico....
...po delavnici

...po delavnici

...po delavnici

...po delavnici

1 komentar:

Igorilla pravi ...

Ma bravoooo, svaka vam cast :)!!!

LP Igor