torek, 24. april 2012

Nitra 2012

Nitra je edinstven dogodek. V osnovi gre za slovaško nacionalno razstavo bonsajev, ki  sta jo organizatorja in neverjetna gostitelja Alenka in Vladimir Ondejčik uspela prav magično pretvoriti v edinstven dogodek, ki mu ni para.Malo statistike za sicer popolnoma nestatističen dogodek.  Razstavljenih je bilo približno 300 dreves, od preprostih ljubiteljskih, do vrhusnkih dreves profesionalnih bonsajistov. Bogat spremljevalni program je trajal cel čas, vse tri dni. Program so dopolnili demonstratorji iz treh kontinentov: Jose Jimenez Anastasio (Meksiko), German Arrellano (Kolumbija), Rui Ferreira (Portugalska), Xec Fernandez (Menorka), Bernie O"Callaghan (Namibija), Andrea Melloni (Nemčija), Marek Gajda (Poljska), Tomaž Kovšca (Slovenija), Vladimir Ondejčik (Slovaška), Stefan Steininger (Avstrija), Johannes Krelovec (Avstrija) in Karl Thier (Avstrija). Dnevno je prizorišče obiskalo približno 10.000 gostov. Skratka impresiven dogodek. A najbolj pomembno je nemogoče izraziti statistično, neverjetno pozornost obeh gostiteljev, ki jo čutijo vsi udeleženi na prav vsakem koraku, je neopisljiva.Xec Fernandez (Menorka)

 German Arrellano (Kolumbija)

Organizatorja Alenka in Vladimir s slovaškim
predsednikom, ki je ljubiteljski bonsajist

Rui Ferreira (Portugalska)

Bernie O"Callaghan (Namibija), njegov asistent
(na levis strani strani) in prevajalka


Tomaž Kovšca je kolegu Germanu iz Kolumbije
pomagal pri demonstraciji

Jose Jimenez Anastasio (Meksiko)

Marek Gajda (Poljska)


Demonstracije so se odvijale vse tri dni in videti je bilo veliko zanimivega. Najbolj se mi bo pa zagotovo zapisal v spomin Bernie O"Callaghan iz Namibije, ki je demonstriral koncept drevesa na osnovi naravnih sil, ki jih poznajo v njihovem  naravnem okolju. Tako je oblikoval drevo, ki ga je prevrnil slon. Edinstveno, kot je edinstven celoten dogodek.


Tudi ostali demonstratorji so vsak na svoj način pustili svoj pečat. Tomaž Kovšca je oblikoval Smreko in pri tej demonstraciji sem mu z velikim veseljem asistiral in ponovno navil kar nekaj metrov žice.


Smreka - izhodišče

Smreka po demonstraciji


Andrea Melloni je demonstrial oblikovanje na precej zaniimivem brinu (Juniperus Sabina) in me s svojim delom  zelo navdušil (verjamem, da tudi mnoge ostale).


Brin pred demonstracijo

Brin po demonstraciji - Avtor: Andrea Melloni

Glavno nagrado za najboljše drevo razstave je zasluženo dobil Andrea Melloni za svoj Rdeči Bor (Pinus Sylvestris).Pinus Sylvestris - Andrea Melloni
Najboljše drevo razstave


Juniperus - Tomaž Kovšca

Quercus Pubescens - Karl Thier, Silvia Wiedl

Larix Decidua - SUIBON Marso 

Tilia Cordata - Karl Thier, Silvia Wiedl

Pinus Parviflora - Herbert & Barbara Obermayer

Ulmus Parvifolia - Heinz Leitner


Juniperus Virginiana - Marek Gajda

Juniperus Virginiana - Jacek & Marta Pietakiewicz

Taxus Baccata - Erik Tomko 

Juniperus Virginiana - Jacek & Marta Pietakiewicz 

Juniperus Itoigawa - Andras Koos

Pinus Parviflora - SUIBON Schreiner

Olea Oleaster - Heinz Leitner

Juniperus  Itoigawa - Jana Jandaskova Sonja

Ni komentarjev: