torek, 1. marec 2011

Think QandA V0.1. - Zakaj?

Danes me je nekdo vprašal: »Zakaj se ti ukvarjaš z bonsaji?«

Hm…kaj zdaj zopet hoče ta zoprn tip od mene?  Na prvo žogo čisto preprosto vprašanje, ki ima načeloma zelo preprost odgovor…zato ker me to veseli, ker to rad počnem, bla, bla,..

Ampak  tip se na da in nadaljuje: »A to je odgovor,  edini razlog, ki ga zmoreš - ker te to veseli?«

Ja no in zato ker rad ustvarjam nekaj kar je živo in se nenehno razvija, nekaj kar se nikoli ne konča,  zato ker rad v naravi iščem yamadorije,  zato ker spoznavam različne, zelo zanimive ljudi,  zato ker je kreativno, zato ker se preko tega veliko naučim, ker je področje kjer nikoli ne prideš do konca, ker se navadiš na stvari gledati na dolge proge, ker se naučim biti potrpežljiv, zato ker me to sprošča, zato ker z vsakim drevesom ustvarjaš zgodbo, ki se nikoli ne konča, zato ker je to tudi nek drugačen način komuniciranja, ker je to v osnovi zanimivo, veliko tradicije, modernizma, simbolike, prepletanja različnih tematik, znanj, razmišljanj, več elementov sestavlja celo sliko,….

In tako me ta tip posluša, se smeji in reče: »V bistvu še ne veš prav zares zakaj se ukvarjaš z bonsaji, samo še čakam, da mi prodaš kako klišejsko v stilu, ker je to način življenja.«

In tako sem  cel čas v razmišljal o tem vprašanju in do tega trenutka, ko tole pišem sem prišel do zaključka, da še vedno prav zares ne vem zakaj. Da v tem uživam je jasno, ampak občutek mi pravi, da je zagotovo nekaj več, da je mogoče še neka druga dimenzija, globina tega početja, ki jo bom poskušal raziskati. Radoveden tip, ki me je to vprašal pa se vedno bolj glasno reži…..in načeloma bi mi bilo vseeno za njegov smeh….ampak ta zoprn tip, ki me je to vprašal, sem jaz.

In kaj zdaj?

Nič…nič ne gre takoj, zato sva se z radovednim tipom prav kar zmenila, da mu skozi čas, napišem razmišljanja, ideje in odgovore kar na blog, z vsemi povezanimi temami, ki se navezujejo na to vprašanje,…..on prebere, postavlja nova vprašanja in tako narediva eno stereo-avto-raziskavo in najdeva odgovor, odgovore, odgovora,… mogoče pa je tudi to kao slovenska specifika in sta odgovora dva….in tole eksperimentalno početje se bo imenovalo Think QandA. Ekola, pa da vidimo...

Če bo koga tematika pritegnila pa seveda vljudno vabljeni k debati….

3 komentarji:

Andrej Arnšek pravi ...

V bistvu se bomo nonstop kaj spraševali. Sam si si najbolje odgovoril. Mogoče si pozabil omeniti umetnost, v kateri samega sebe prestaviš v drugo dimenzijo.
Saj je vse naše življenje en velik ZAKAJ?! Bistveno je, da stvarem damo smisel.

P.S: imam še jaz vprašanje za zoprnega tipa. Zakaj kadiš? Verjetno boš tudi tule prišel do zaključka, da še vedno prav zares ne veš zakaj.;)

Unknown pravi ...

Andrej, res umetnost je še en vidik...samo ta mi je še najbolj "mističen"...po moje je v vsakem tem sklopu zakaj-ev kar nekaj pomembnih podrobnosti, različnih vidikov,...in ti mali detajli me zanimajo.

Kadi pa oni ta drugi, ta zoprni...jaz nimam nič z njim...po moje je celo zaradi čikov zoprn. :)

Tomaž Kovšca pravi ...

Najbrž smo se o tem že vsi spraševali. Zdaj pa enostavno uživamo! Bonsajizem je prekompleksna zadeva, da bi jo lahko enostavno razložil. Kot so mi dejali Japonci: bonsajizem moraš čutiti v svojem srcu! Dodajam - moraš ga živeti. Potem morda dojameš.