ponedeljek, 3. oktober 2011

EBA 2011 - Ratingen

Vtisov iz razstave je ogromno, časa za premlevanje in razmišljanje še več, zato bom na kratko povzel samo ključne misli, ki mi dan po evropski konvenciji padejo na tipkovnico.


Tekmovanje novih talentov je bil meni osebno najbolj zanimiv del konvencije. Tomaž Kovšca je kljub smoli pri žrebu osvojil izredno drugo mesto. Tomaž iskrene čestitke, kljub temu, da si pri delu vidno trpel namesto užival, je to dokaz kvalitete, rezultat dolgoletnega dobrega dela in dobra popotnica za razvoj celotnega slovenskega bonsajizma.

Razstavljeni sta bili dve kvalitetni slovenski drevesi. Nik Rozman in Rajko Podgornik Reš sta poskrbela, da je visok nivo kvalitete razstavljenih dreves dopolnila tudi Slovenija.

Klek - Nik Rozman

Pacipresa - Rajko Podgornik Reš

Demonstracije so bile solidne, nekatere bolj, druge manj. Nekako je ta del razstave name pustil vtis, da je postal show demonstratorjev bolj pomemben od kvalitete dela, prikaza tehnik, znanja, kreativnosti in ustvarjalnosti. Tako je vsaj po mojem mnenju bilo preveč nastopanja in premalo tistega kar ne znam opisati z besedo, tistega kar te prisesa na sedež za cel dan, tistega kar ti da inspiracijo.

Drevesa pa so bila tudi tokrat zgodba zase,.....vsako drevo drugačno, vsako posebno, ena pritegnejo, druga manj, nekatera so razumljena, druga niso, ...zelo podobno kot ljudje in ko se na enem mestu zbere toliko dreves in toliko ljudi, ko se zbere tako dobra družba se enostavno ne moraš imeti drugače kot odlično, napolnjen z energijo, poln novega zagona in z pozitivnim pogledom naprej.

Zmagovalno drevo EBA 2011 - Pinus Mugo - Hartmund Muenchenbach

Brin (Juniperus Communis) - Vloedzimierz Petrazska

Pinus Mugo - Serge Clemence

Pinus Sylvestris - Baudoin de Lorgeril

Taxus Baccata

Pinus Mugo

Pinus Mugo


Pinus Mugo - Bruno Wijman

Pinus Sylvestris

Creatagus - John Pitt

Juniperus Communis


Juniperus

Abies Picea


Prunus Mahaleb

Abies Picea

Juniperus

Pinus Mugo

Pinus Mugo

Pinus Sylvestris

Pinus Sylvestris

Laris Decidua - Serge Clemence

Pinus Sylvestris

Abies Picea

Juniperus Communis - Ralf Steiner

Ni komentarjev: